Groep 8

Groep 8

Groep 8 is een geweldig jaar! Het laatste jaar op de basisschool, de oudste leerlingen van de school! In al die jaren op de basisschool hebben de kinderen al veel meegemaakt en veel geleerd.

Het is een jaar van hard werken. Veel mensen zeggen denken dat er alleen maar wordt herhaald. Maar dat is niet waar. Vooral in de eerste helft van het jaar worden er veel nieuwe en moeilijkere dingen geleerd. Vooral het denken in deelstappen wordt van je verwacht en gestimuleerd. Wat moet ik eerst doen om aan het antwoord te komen.

De rekensommen worden moeilijker en complexer. Waar kinderen vroeger de som in één deelstap konden oplossen, wordt nu van ze verwacht dat ze meer deelstappen moeten nemen om tot het eindantwoord te komen. En als je had gedacht dat je in groep 8 alleen het antwoord zou mogen opschrijven bij rekenen… Nee, ook de hele berekening (hoe ben je aan het antwoord gekomen), moet erbij. Net zoals op de middelbare school.

De begrijpend leeslessen worden ook moeilijker en complexer. De vraagstelling ook. Moet ik het antwoord op één plek zoeken of staat het antwoord op meerdere plekken in de tekst? Wil je heel goed worden  in begrijpend lezen, dan moet je heel veel woorden kennen. Je moet een grote, uitgebreide woordenschat hebben en een goed algemene kennis. Begrijpend lezen gaat om het begrijpen van teksten, dan is het belangrijk om zo veel mogelijk woorden te kennen. Veel lezen, en of het nou strips zijn of leesboeken, dat maakt niet veel uit. Door allerlei verschillende boeken te lezen én te kijken naar programma’s zoals Klokhuis en het Jeugdjournaal leer je heel veel woorden.

Bij wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek)  leren we over veel verschillende onderwerpen. We kijken in de klas ook naar filmpjes die daarover gaan. Thuis kan je deze filmpjes van School TV ook bekijken op je tablet of computer.

Naast al dat harde werken en leren voor toetsen, doen we ook leuke dingen: we koken op vrijdag met een echte kokkin. Heerlijke en gezonde lunches worden voor ons bereid in de keuken van de ouderkamer. De hele ochtend kun je de geuren die vanuit de keuken komen al door de hele school ruiken…

Soms hebben we een educatief uitje met de klas. Aan het eind van het jaar gaan we afhankelijk van hoe de groep is, leuke dingen doen. We gaan bv. picknicken, bowlen, een keer een patatje of een ijsje halen bij Bram.

Maar het leukste dat groep 8 ook heeft is natuurlijk het schoolkamp. In het bos rond het kamphuis, maar ook binnen doen wij de leukste spellen! Niet allen op de dag, maar ook in het pikkedonker… Spannend, geweldig en avontuurlijk! En na 3 dagen komen uitgeput we terug…

Kortom groep 8 is een jaar van hard werken, een jaar waar veel van je wordt verwacht, maar ook een jaar van gezelligheid.

Terug